
Chuťový orgán
Chuťovým analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky. Povrch jazyka je pokrytý sliznicou tvoriacou jazykové bradavky (papily). Okolo papíl sú uložené chuťové poháriky s chuťovými bunkami. Podráždením týchto buniek vznikajú chuťové podnety. Človek má približne 9000 chuťových pohárikov, ktoré sú roztrúsené najmä po stranách, na hrote a pri koreni jazyka, pod povrchom sliznice hltana a jazylky. Deti ich majú lokalizované aj na vnútornej strane líc.
Adekvátny podnetom sú chemické látky rozpustené v slinách (tekutinách).
Človek rozoznáva štyri základné chuťe- sladkú (na hrote jazyka), slanú (po bokoch za hrotom), kyslú (po stranách jazyka), horkú (pri koreni).
Chuť má význam aj pri reflexnom vylučovaní slín.